In het fascistische Italië (1922-1943) was het Latijn geen ‘dode’ taal, maar stond symbool voor de geschiedenis van Rome en diens mythen. De ideologen van het fascistische regime dachten dat het Latijn ten grondslag moest liggen aan het fascistische project om de grootsheid van het oude Rome in de moderne tijd te vernieuwen. Tegelijkertijd gebruikte de katholieke Kerk het Latijn voor theologische, liturgische en educatieve doeleinden en als communicatiemiddel.
Hoe kon het fascistische gebruik van het Latijn verzoend worden met de religieuze betekenis van de taal? In deze lezing zal met betrekking tot deze vraag vooral in gegaan worden op de Neolatijnse literatuur van het fascistische ‘ventennio’, op het publieke discours over de Romeinse oudheid en op de spanningen tussen het fascisme en de katholieke Kerk met betrekking tot de interpretatie van de geschiedenis van Rome.
Nicolò Bettegazzi is een classicus met een uitgebreide academische achtergrond en ervaring in het onderwijs van Grieks en Latijn. Hij heeft zijn studies in Italië, België en Nederland gedaan. In 2023 is hij gepromoveerd in Groningen met een proefschrift over de ideologieën van het Latijn in het fascistische Italië. Na het afmaken van zijn PhD werkte hij twee jaar als docent Grieks en Latijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel werkt Nicolò als docent klassieke talen aan het Amadeus Lyceum, een middelbare school in Vleuten.