Een lezing over de rijke Italiaanse eetcultuur die -anders dan men buiten Italië soms wel lijkt te denken- veel meer inhoudt dan ‘spaghetti bolognese’ en pizza. Italianen zijn in staat om van weinig ingrediënten iets bijzonders te maken. Zo’n beetje elke streek, stad of dorp gaat prat op eigen, soms eeuwenoude specialiteiten en lokale gerechten. De eetcultuur is grotendeels gebaseerd op streekproducten, waarvan sommige zo oud zijn dat de Romeinen of Etrusken ze al kenden. Veel van deze streekproducten hebben een speciaal Europees keurmerk dat hen tegen namaak beschermt. In het boek De Smaken van Italië verzamelde en beschreef Marie Florence honderden Italiaanse streekproducten, ingrediënten, lokale gerechten en bereidingswijzen. Daarbij dook ze ook in de geschiedenis en ontdekte tal van interessante weetjes. Wist u dat de in Calabria geteelde sukadecitroenen een belangrijke rol spelen in het Loofhuttenfeest? Of wat de band is tussen het eiland Røst in de Noorse Lofotenarchipel, stokvis en Veneto? Of dat Nutella zijn ontstaan min of meer heeft te danken aan Napoleon? U hoort het tijdens de lezing.
Marie Florence van Es studeerde in Leiden Italiaans en Rechten. Als diplomaat was ze werkzaam op de ambassades in Bangkok, Rome en Kiev. Terug in Nederland volgde ze de sommeliersopleiding bij de Italiaanse Sommelier Associatie (AIS). In 2014 schreef ze het boek Langs de wijngaarden van Italië met daarin uitgebreid aandacht voor de autochtone druiven. Inmiddels is de vijfde editie uit onder de naam Wijngids Italië. Daarnaast verdiept Marie Florence zich al jaren in de Italiaanse keuken. Haar tweede boek, De Smaken van Italië, kwam in april 2020 uit.