Van de vele pre-Romeinse volken die het antieke Italië bewoonden zijn de Etrusken wel het meest tot de verbeelding sprekende. Hun rijke cultuur manifesteerde zich in uitgestrekte dodensteden met uitzonderlijke tumulusgraven, mysterieuze grafschilderingen, tempels met kleurrijke terracotta decoraties en in steden met een grote diversiteit aan gebouwen opgetrokken uit tufsteen.
Dankzij de mineralogische rijkdommen in het Etruskische woongebied onderhielden de Etrusken contacten met de omringende culturen in het mediterrane gebied wat zijn weerslag vond in het archeologische bestand. In deze lezing zullen de meest in het oog springende aspecten van de Etruskische cultuur aan de orde komen met de focus op het gebied noord-Latium dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het kerngebied van de Etrusken.
Marijke Gnade is emeritus hoogleraar Archeologie van pre-Romeinse culturen in centraal Italië aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2023 als senior research fellow verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome.
Sinds 1990 is Marijke directeur van het Satricumproject, het langst lopende Nederlandse archeologisch project in het mediterrane gebied dat zich richt op de antieke nederzetting Satricum (het moderne Le Ferriere, Lazio), circa 60 km ten zuiden van Rome gelegen.
Gedurende de afgelopen 33 jaar fungeerde zij als intermediair tussen landeigenaren, lokale bestuurders en de archeologische ‘soprintendenza’ van de regio Lazio waarvoor zij van de gemeente Latina in 2014 de Frumento d’oro ontving.
Marijke is auteur van vele publicaties over Satricum en zijn grotere betekenis in de context van de pre-Romeinse wereld.